Луната несъмнено е най-големият и най-яркият ни спътник в небето, но около Земята летят много боклуци. Не всички от тези отпадъци обаче идват от самата Луна. „Science Alert“ съобщи за близкия до Земята астероид, класифициран като квазиспътник, Kamo'oalewa, който може да се е откъснал от нашия лунен съсед.

Камо'оалева е открит за първи път през 2016 г. с Pan-STARRS в обсерваторията Халеакала. Макар че орбитата на Камо'оалева се е променяла през цялата му история на обикаляне около нашата планета, той винаги е оставал сравнително близо. Повърхността му също така съдържа силикати, които отразяват светлината по същия начин, както Луната, което води до гореспоменатата теория, че най-вероятно е парче от самата Луна.

Как ще изглежда бъдещата американска база на Луната

Ново изследване, озаглавено "Орбитални пътища за лунен произход на близкия до Земята астероид Камо`оалева", с автор Хосе Даниел Кастро-Киснерос от катедрата по физика в Университета на Аризона, има за цел да определи дали астероидът е с лунен произход. От всички квазиспътници, които обикалят около Земята, Камо`оалева е с най-близката и стабилна орбита. Уникалните орбитални навици на Камо`оалева биха могли да сочат, че той произхожда от лунни изхвърляния.
 
Но защо това е така и как може да се предположи, че Камо`оалева е от Луната? По същество Камо`оалева се счита за квазиспътник, тъй като гравитацията на Слънцето го привлича повече от тази на Земята. Въпреки това, за разлика от други квазиспътници, Камо`оалева често преминава от квазиспътникова орбита към орбита тип "подкова".

Доказването на факта, че Камо`оалева е дошъл от Луната, дава на учените възможност да изследват потенциално древен лунен материал. В момента има няколко предложения за мисии за изучаване на Камо`оалева.

Предложени са две малки мисии за изучаване на Камо`оалева, като едната е предложена от екип от дипломирани асистенти, а другата - от НАСА. Китай има своя собствена мисия, планирана за 2025 г., която ще вземе проба от Камо`оалева. Да се надяваме, че някоя от тези мисии ще може да разкрие дали Камо`оалева наистина е парче от Луната.
БГНЕС