Кит белуга, опакован с колани, който се появи в Норвегия през 2019 г., предизвиквайки спекулации, че е шпионин, обучен от руския флот, се е появил край бреговете на Швеция, съобщи организацията, която го следи.

Открит за първи път в крайния северен регион Финмарк в Норвегия, китът е прекарал повече от три години в бавно придвижване по горната половина на норвежкото крайбрежие, преди внезапно да ускори скоростта си през последните месеци, за да обхване втората половина и да стигне до Швеция.

В неделя той беше наблюдаван в Хунебостранд, край югозападното крайбрежие на Швеция, съобщи „Сайънс Алерт“.

"Не знаем е ускорил движението си толкова много точно сега, особено след като се отдалечава много бързо от естествената си среда", казва пред АФП Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale. "Възможно е хормоните да го карат да си търси партньор. Или пък може да е самота, тъй като белугите са много социален вид - може да означава, че той търси други белуги".

Смята се, че китът е на 13-14 години, а Странд казва, че той е "на възраст, в която хормоните му са много високи".

Най-близката популация от белуги се намира на архипелага Шпицберген, в далечния север на Норвегия.
Смята се, че китът не е видял нито една белуга, откакто е пристигнал в Норвегия през април 2019 г.

Норвежците го нарекоха "Хвалдимир" - игра на думи с думата "кит" на норвежки език, hval, и намек за предполагаемата му връзка с Русия.
Когато той се появи за първи път в норвежката Арктика, морските биолози от Норвежката дирекция по рибарство отстраниха прикрепените колани. Върху тях е имало монтирана стойка, подходяща за камера, а върху пластмасовите закопчалки били отпечатани думите "Equipment St. Petersburg".

Служители на дирекцията заявиха, че Хвалдимир може да е избягал от заграждение и може да е бил обучен от руския флот, тъй като изглежда е свикнал с хора.

Москва така и не излезе с официална реакция на норвежките спекулации, че той може да е "руски шпионин".
Баренцово море е стратегическа геополитическа зона, в която се следи движението на западни и руски подводници. То е и вратата към Северния път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Странд заяви, че здравето на кита "изглежда е било много добро" през последните години, като се е хранил с дива риба под норвежките ферми за сьомга.

Но организацията му е загрижена за способността на Хвалдимир да намира храна в Швеция и вече наблюдава известна загуба на тегло.
Китовете белуга, които могат да достигнат до 6 метра и да живеят между 40 и 60 години, обикновено обитават ледените води около Гренландия, Северна Норвегия и Русия.
БГНЕС