Една от най-мистериозните истории, свързани със Странджа планина, е тази за египетската богиня Бастет, която според последната си воля е погребана в подножието на най-високия връх на нашата планина.

Това е станало преди повече от 2 000 години по време, когато Странджа е била свещена планина на траките. Според преданията Бастет е била божествена принцеса с човешко тяло и глава на котка.

Интересен научен факт е, че Странджа е много древна планина, която сякаш оцелявала при сериозни природни катаклизми. Тя била обитавана хиляди години от различни народи и племена.

Археолози откриха съкровище от монети в странджанско село

В наши дни мистериозната история на египетската богиня излиза наяве през 1981 година, когато иманярят Мустафа занесъл на Людмила Живкова карта от животинска кожа. Върху нея имало неразбираеми знаци.

Иманярът твърдял, че картата сочи мястото на гробницата на Бастет в Странджа и даже посочил точното място-скала в местността Седлото - между върховете Голямо и Малко Градище, близо до границата с Турция.

Дъщерята на Тодор Живков, известна с увлечението си към тайнственото и окултното, силно се заинтригувала от информацията за некропол на египетска богиня в Странджа. Използвайки приятелството си с Ванга тя се срещнала с нея и и показала картата. Коментарът на прорчицата бил удивителен и неочакван, свързан със съдбата на човечеството.

Ванга казала , че мястото се намира в Странджа. Там била гробницата на жена, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си, излъчващ енергиен лъч към космоса. Най-важното било, че в гроба била скрита информация за миналото и бъдещето на човечеството с огромно значение.

Ванга разказала, че преди хиляди години по вода дошли хора от Египет - роби, войници и висши началници. Със себе си носели ковчег от черен гранит, изписан с непозната за нас писменост. Една нощ в пълна тъмнина и при пълно мълчание, ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, участвали в това, били избити на място.

Така тайната била запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората.