Археолози откриха съкровище от монети в странджанско село
Археолози откриха съкровище от монети в странджанско село / снимка: БГНЕС, архив

Археолози откриха съкровище от монети и накити в странджанското село Бродилово. Това съобщиха от община Царево. Екип от докторанти и студенти са се натъкнали на находката при проучване на обект в местността "Пастич".

Археолозите ръководи Деян Дичев, а консултант е Даниела Агре от НАИМ-БАН.

Съкровището е от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци. В укрепения владетелски дом вероятно е живял местен парадинаст, владеещ този район на Странджа. Домът е унищожен от пожар. Именно този пожар е спомогнал да се съхрани много важна информация, разказват археолозите.

Огромното количество стенни мазилки, които са се срутили в помещенията, са ги консервирали в продължение на 2200 години. В отлично състояние са запазени над 100 керамични съдове, оръдия на труда и оръжия.

Проучванията на този обект, както и владетелския дом край Синеморец хвърлят светлина от периода на Древна Тракия, който се отнася до II-I век пр. Хр. По онова време в Странджа се оформя едно от най-мощните и значими тракийски царства - Астейското. По богатството на материалите, открити в Бродилово, и съкровищата от Синеморец археолозите констатират, че Странджа планина е играела важна роля в политическото и икономическото пространство на тракийското царство.

Проучванията през сезона са финансирани от Министерството на културата, община Царево и международната фондация "Хоризонти". Находките ще постъпят във фонда на Общинския исторически музей в Царево.

Източник: БТА