/ Gulliver/Getty Images
На този ден през 1999 г. се състои премиерата на научно-фантастичния екшън филм „Матрицата”. Режисьори и сценаристи на филма са Братята Уашовски. Филмът има четири награди „Оскар” - за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти.
 
Разкриха какво означава зеленият код в „Матрицата“

Филмът описва свят, в който т.нар. „Матрица” е изкуствена реалност, създадена от машини с цел да умиротворят, подчинят и използват човека като източник на енергия. В този свят хората са свързани в мрежа чрез кибернетични импланти и живеят в създадената от машините виртуална реалност.

Gulliver/Getty Images

Нео (Киану Рийвс), млад служител в софтуерна компания, търси истината за Матрицата. Усещайки, че тя притежава контрол над живота му, той вярва, че може да освободи съзнанието си. Нео прекарва цели нощи пред компютъра си с една единствена цел - да намери Морфей (Лорънс Фишбърн) - митичен хакер, който може да му даде отговора.
 
Живеем ли наистина в симулиран свят като в „Матрицата“?

ThinkStock/Getty Images

В търсене на истината, той среща Тринити (Кари-Ан Мос), която го завежда до Морфей и научава какво е Матрицата. От него разбира, че никой не може да каже какво е Матрицата - всеки трябва сам да я види.