/ Istock
Маслините са вкусни и много полезни. Пълни са с антиоксиданти, витамини и минерали.

Те са изключително полезни за здравето поради високото съдържание на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта и подпомагат здравето на сърцето. Маслините помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, които биха могли да доведат до инфаркт на миокарда или тромбоза.

Те също така са богати на антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали и предпазват клетките от увреждане.

Причините да хапваме повече маслини включват подобряване на здравето на сърцето, намаляване на риска от различни заболявания като диабет, рак и деменция, както и подпомагане на здравето на кожата и косата. Те играят важна роля за поддържането на здрава имунна система, особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания.

маслини
Istock

Но те съдържат високо съдържание на натрий, което може да бъде вредно за хора с високо кръвно налягане или проблеми със сърцето. Някои могат да имат алергични реакции към маслините.

Затова е важно да консумирате маслини в умерени количества и да се консултирате с лекар или диетолог, ако имате някакви здравословни проблеми или алергии.