Маратонки висят до сливенско училище - наркотеритория или гетокултура
Маратонки висят до сливенско училище - наркотеритория или гетокултура / DarikNews, Димитър Михов

Пет чифта маратонки висят до V-то средно общообразователно училище „Пейо Яворов" в Сливен. Те са окачени върху електрическите жици между училището и бившата сграда на НОИ от няколко месеца.

Медиите тиражираха появата на маратонки по жици и светофари на много места в София с версията, че спортните обувки дават знак, че наблизо обикаля наркопласьор. Според тази версия този знак е измислен в гетата на САЩ, където през 90-те години на ХХ век така се делели и териториите между различните наркобанди.

Днес репортер на Дарик влезе в ролята на низш криминалист и обследва територията. Бе забелязан един съмнителен автомобил (тъмно сиво към черно „Рено 19"), паркиран в уличката до двора на училището. В него имаше двама млади мъже, които видимо нямаха никаква работа, водачът четеше вестник. Те не влязоха в контакт с никого по време на наблюдението.

Маратонки висят до сливенско училище  наркотеритория или гетокултура
netinfo

Сливенската полиция не разполага с информация за подобно използване на знаци, разпространени от медиите, каза пред Дарик говорителят на Областна дирекция на МВР Георги Шейтанов, но криминалистите имат информация и работят около присъствието на сводници и пласьори около училищата и ще проверят и конкретния случай.

Бивш възпитаник на Хуманитарната гимназия в Сливен, който е познавач на ъндърграунд културата, изказа пред Дарик мнението, че подобно поведение имат скейтърите. Някои от тях не просто карат скейтборд, но и изповядват определено верую на гетокултурата. Окачването на маратонките е елемент от нея и символизира определена инициация или просто след изхабяването им това е израз на „гъзария".

Според спеца маратонките се връзват една за друга с връзките и със замятане се закачат на жиците.

Маратонки висят до сливенско училище  наркотеритория или гетокултура
netinfo

Други новини от Сливен