Лъвчета албиноси се родиха във френски зоопарк
Лъвчета албиноси се родиха във френски зоопарк / netinfo

Четири бели лъвчета се родиха във френския зоопарк Жюрк в областта Нормандия.

Белите лъвове са необикновено и рядко явление и са известни само около 30 животни в света. Лъвчетата, едно мъжко и три женски, тежащи около 1,5 килограма при раждането си, вече са отбити от майката, тригодишна лъвица, защото тя “по неясни причини не ги припознава и не желае да ги кърми”. Сега ги хранят с бутилки три пъти на ден. Белите лъвове се раждат с този цвят заради липсата на специфичен пигмент в кожата и козината.

За пръв път белите лъвове са се появили в африканските зоологически градини през 60-те години на ХХ век. Появата на животни-албиноси е рядко явление, макар да се случва практически при всички животински видове. Известни са случаи на бели кенгуру, лъвове, кучета, крокодили, прилепи, пауни, врани. По правило тези животни са по-малко жизнени, затова в зоопарковете се намират под особена грижа.

Повечето албиноси са извънредно чувствителни към слънчевите лъчи, понякога имат проблеми със зрението и слуха и по правило загиват в крехка възраст от инфекции, с които не е в състояние да се справи тяхната слаба имунна система.