Бактериите са първите форми на живот на Земята. Повечето са едноклетъчни организми с големина няколко микрометра (милион пъти по-малки от метъра), които живеят навсякъде около нас и вътре в нас.

В човешкото тяло има десет пъти повече бактерии, отколкото са клетките на същото това тяло. Най-значително е количеството им по кожата и в червата.

Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Такива са например бактериите, които помагат за производството на някои витамини, смилането на храната и усвояването на хранителните вещества.

Опасни бактерии дебнат в кафемашините

Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на инфекции.

Вижте във видеото някои факти, които са малко известни.

Всички бактерии в тялото ни общо тежат около 2 килограма

Според изследванията, бактериалните клетки в човешкия организъм представляват една десета от теглото му. Това е така, защото бактериалните клетки са много по-малки от човешките клетки. Те още представляват почти половината от баластните вещества в организма и отпадъците.

Учените смятат, че новооткритите бактерии, хранещи се с ръжда, ще унищожат Титаник за около 20 години

Средностатистическото работно бюро има около 400 пъти повече бактерии, отколкото една тоалетна

Пъпът ни е пълен с бактерии.

Учените са доказали, че в човешкия пъп могат да се открият около 1500 вида бактерии.

След 2 седмици носене чифт неизпрани дънки натрупват приблизително около 1000 бактерии в предната си част, между 1500 и 2500 бактерии в задната част и около 10 000 на чатала.

Vbox7 вече има ново мобилно приложение, повече информация можете да намерите ТУК