/ iStock/Getty Images
Скелетите на двама души, погребани в древността, хванати за ръка, наричани "Любовниците от Модена", се оказаха еднополови - мъжки, предаде АФП.

Учени от университета на Болоня използваха нов метод, за да определят пола на скелетите, като анализираха протеини в зъбния емайл. "Любовниците" са починали в периода от 4-и до 6-и век.
 


"Когато бяха открити, медиите веднага приеха, че това е двойка - мъж и жена, макар и лошото състояние на костите да не позволяваше да бъде определен полът", пишат учените в сп. "Нейчър".

Начинът, по който е положена двойката, "представлява израз на обвързване между двама души" и не е бил честа практика, уточняват учените.

"Любовниците от Модена" са открити през 2009 г. в некропола Сиро Меноти заедно с още 11 скелета, някои от които с травми, приличащи на военни. Затова е възможно двамата "любовници" да са били бойни другари, или приятели, загинали заедно. Възможно е и да са били роднини - братя или братовчеди. Да са били любовници, е малко вероятно заради отношението към хомосексуалността по онова време.
БТА