/ Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора чества днес своя 93-и рожден ден, предава АФП. Нейно Величество е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания и е по-популярна отвсякога сред своите поданици, предава ДПА. Според анкета, проведена от социологическата агенция YouGov, 72% от британците имат позитивно отношение към Нейно Величество.
 
Ето някой любопитни факти за Нейно Величество: Дълголетие

Елизабет Втора става кралица след смъртта на баща й крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Тя е на престола 67 години и 74 дни, което представлява най-дългото царуване в историята на британската монархия.

Елизабет Втора публикува първия си пост в Инстаграм

Това е позволило на кралската особа да контактува с 14 последователни британски премиери, от Уинстън Чърчил до Тереза Мей и да подпише над 3500 закона, гласувани от парламента.
Според официалните британски статистики, 83 процента от жителите на Обединеното кралство не са познават друг монарх, освен Елизабет Втора.

Gulliver/Getty Images

Годишнини

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в лондонска къща на улица "Бонд стрийт" щ17. Понастоящем там се помещава луксозен китайски ресторант. Нейният рожден ден всяка година се отбелязва с топовни салюти в Хайд парк, в лондонския замък Тауър и в кралския парк в Уиндзор.

Невероятната къща за игра от детството на кралица Елизабет Втора (ВИДЕО)

Gulliver/Getty Images

Но официалното честване на рождения ден на кралицата се прави по-късно през годината - обикновено това е втората събота на месец юни. Тогава към Нейно Величество се присъединяват членовете на кралското семейство за военния парад и за традиционния поздрав от балкона на Бъкингамския дворец.

Крал Джордж II, роден на 9 ноември 1683 г., въвежда през 1748 г. традицията за двойното честване на рождения ден, за да се възползва от по-добрите метеорологични условия през юни.

Gulliver/Getty Images

Данъци

Британската кралица не е задължена да плаща подоходен данък, но Елизабет Втора го плаща от 1993 г. Тя не плаща данък и върху субсидията, която получава от държавата, за да изпълнява официалните си задължения. За финансовата 2019-2020 г. получената сума от монарха възлезе на 95 млн. евро.
 
Животни

Нейно Величество е известна с голямото си увлечение по кучета и коне. Тя е била горд стопанин на тридесетина коргита, нейната любима порода. Кралицата е родоначалник на нова порода - дорги, която е кръстоска между дакел и корги.

Gulliver/Getty Images

По време на дългия си престой на престола тя е получавала като подарък много животни, сред които фигурират жребци, понита, хипопотамчета, ягуари, ленивци, бобри, кенгурута и крокодил. По голямата част от тях впоследствие са били предоставени на Лондонския зоопарк. Елизабет Втора притежава и състезателни коне, които през годините са спечелила 1600 надбягвания.
БТА