Коргитата са любимите кучета на британската кралица. Нисичките домашни любимци с лисичи муцунки и добър нрав от години са голямата страст на Елизабет II.

Коргитата  са се появили в британското кралско семейство през 1933 г. при управлението на Джордж Шести. От тогава около 40 коргита са правили компания на кралските особи в Бъкингамския дворец.

Прелестно куче подари букет на кралица Елизабет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първите си коргита Елизабет Втора взима още в детска възраст. Първото четириного приятелче на кралицата се казва Дуки.

Кралица Елизабет Втора
gettyimages

През годините кралицата е имала поне 12 коргита, за които лично се е грижела. Последното от тях, Уилоу, почина тази година. В момента компания на кралицата правят две кучета от смесена порода между корги и дакел, познати като дорги. Те се казват Кенди и Вулкан.

Редица коргита са обезсмъртени редом с британската кралица върху официални фотографии и картини.

15 факта, които не знаете за кралица Елизабет II (СНИМКИ)

Коргитата на кралицата сe хранeли със специално подбрани храни, като хомеопатични лакомства богати на витамини и билки, за да могат четириногите да тичат щастливо из Бъкингамския дворец.

Всяко куче имало отделно меню, съобразено според нуждите му. Храната им се сервирала от специален иконом, нагърбен с тази мисия. Паничките им били от сребро и порцелан. Понякога коргитата се подреждали в кръг и кралицата хранела всяко едно от тях, докато другите търпеливо си чакали реда, разказва д-р Роджър Мъгфорд, който бил личен треньор на кралските кучета.

Корги и по-точно уелското корги пембрук представлява порода, причисляваща се към групата на овчарските кучета. Породата е селектирана още през десети век и още оттогава се използва за регулирането на стадата с крави, овце, бикове и коне.

Въпреки несъразмерното си тяло тези очарователни късокраки палета имат здрава и добре развита мускулатура. Високи са към 25-30 сантиметра и тежат около 10-15 килограма. Характерна за породата е главата, напомняща тази на лисица и рижавото обагряне. Космената покривка е мека, къса, лъскава и гъста.

Уелските коргита пембрук са отлични работни кучета, тъй като се поддават лесно на обучение и са съвестни пазачи. Въпреки това те са много дружелюбни, весели и игриви. Това спомага по-късно те да се превърнат в идеалните кучета компаньони, подходящи за приятели дори и на по-малки деца. Породата става популярна, след като кралица Елизабет Втора я обявява за неин фаворит.

И още:

Кралица Елизабет и нейните ярки тоалети (СНИМКИ)

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Думите, които кралското семейство никога не изрича (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук