Леман Брадърс разпродаде картините от офисите си
Леман Брадърс разпродаде картините от офисите си / снимка: Reuters

Фалиралата американска банка Леман Брадърс разпродаде част от колекцията си от произведения на изкуството, сред които творби на Герхард Рихтер и Мая Лин, с надеждата да успее да върне милиони долари на кредиторите си, предаде Ройтерс. Колекция на предмети на изкуството беше продадена за 12,3 млн. долара, като надмина очакванията, но без да се отрази сериозно на милиардите долари, които финансовата група дължи от фалита си през 2008 г.

Една от творбите без заглавие, създадена от Джули Мехрету, беше продадена за 1 022 500 долара. Цената постави рекорд за творба на художника. Общо 17 художници поставиха рекорд по цена на своите картини на търга. Няколко работи на Герхард Рихтер също донесоха големи приходи, като три от тях влязоха в топ 10 на търга.

Не бяха продадени „We've Got Style (The Vessel Collection - Blue/Green)" на Деймиен Хърст, серия от три сандъчета с керамични предмети, които Sotheby's оцени на между 800 000 и 1,2 млн. долара. Общо бяха продадени 83% от 142-та изложени обекта, на обща стойност 12,28 млн. долара, уточни БГНЕС.

Заради вялата търговия на произведения на изкуството Леман продава по-малък брой от първоначално планирания, като акцентът е върху големите имена в света на изкуството, отбелязва Ройтерс.

На 29 септември също ще се проведе търг с творби на модерни автори, сред които Гари Хюм и Лусиан Фройд, както и китайска керамика и кутийки за чай и цигари, притежавани от Леман Брадърс, посочва БТА. Организаторите от аукционната къща „Кристис" очакват да бъдат събрани около 2 млн. британски лири (3,2 млн. долара).