Владимир Зайцев, лекар и кандидат на медицинските науки разказа пред руски медии защо не бива да лекуваме болното гърло със сладолед.
Някои хора вярват, че сладоледът може да облекчи възпалението и да облекчи болките в гърлото. Според Зайцев това е погрешно убеждение, популярен мит. От една страна, студът води до свиване на кръвоносните съдове и може наистина да помогне при възпаление, казва той. От друга страна, в случая с гърлото вероятността хипотермията да навреди е по-голяма от шанса за подобряване на състоянието на пациента.
"Това може да помогне на някои, но не толкова на други. Знаем много добре, че всеки студ води до спазъм на съдовете, а човек, който яде сладолед, плодов лед или нещо много студено, ледено, спазмира лигавицата на задната част на гърлото, съдовете, сливиците и това го предпазва от възпаление. Но ако възпалението вече е факт, хипотермията може повече да навреди", казва Зайцев.
Той съветва хората с възпалено гърло да не консумират студени храни. В такава ситуация на човек би му помогнала "щадяща" диета с комфортна температура на храната, смята лекарят.
"Ако гърлото ви боли дори леко, трябва да преминете към топла храна, тогава няма да нараните лигавиците, няма да се преохладите и няма да предизвикате по-тежко възпаление. Прекалено горещата храна може да предизвика подуване, затова храната трябва да е с комфортна температура, да не е пикантна, да не е люта, да не е солена, да не е горчива, да е без подправки", допълва Зайцев.
„Здравите хора могат да се възползват от малки порции сладолед. Важното е да ядете десерта на малки порции”, подчертава той.
"Тук става дума за "трениране" на задната част на гърлото и сливиците, при условие че няма възпаление и че преглъщаме малки хапки сладолед”, обясни лекарят.
Някои хора вярват, че сладоледът може да облекчи възпалението и да облекчи болките в гърлото. Според Зайцев това е погрешно убеждение, популярен мит. От една страна, студът води до свиване на кръвоносните съдове и може наистина да помогне при възпаление, казва той. От друга страна, в случая с гърлото вероятността хипотермията да навреди е по-голяма от шанса за подобряване на състоянието на пациента.
"Това може да помогне на някои, но не толкова на други. Знаем много добре, че всеки студ води до спазъм на съдовете, а човек, който яде сладолед, плодов лед или нещо много студено, ледено, спазмира лигавицата на задната част на гърлото, съдовете, сливиците и това го предпазва от възпаление. Но ако възпалението вече е факт, хипотермията може повече да навреди", казва Зайцев.
Той съветва хората с възпалено гърло да не консумират студени храни. В такава ситуация на човек би му помогнала "щадяща" диета с комфортна температура на храната, смята лекарят.
"Ако гърлото ви боли дори леко, трябва да преминете към топла храна, тогава няма да нараните лигавиците, няма да се преохладите и няма да предизвикате по-тежко възпаление. Прекалено горещата храна може да предизвика подуване, затова храната трябва да е с комфортна температура, да не е пикантна, да не е люта, да не е солена, да не е горчива, да е без подправки", допълва Зайцев.
„Здравите хора могат да се възползват от малки порции сладолед. Важното е да ядете десерта на малки порции”, подчертава той.
"Тук става дума за "трениране" на задната част на гърлото и сливиците, при условие че няма възпаление и че преглъщаме малки хапки сладолед”, обясни лекарят.