„La La Land“ се нареди до „Титаник“ с 14 номинации за Оскар
„La La Land“ се нареди до „Титаник“ с 14 номинации за Оскар / Guliver/Getty Images
„La La Land“ се нареди до „Титаник“ с 14 номинации за Оскар
92235
„La La Land“ се нареди до „Титаник“ с 14 номинации за Оскар
  • „La La Land“ се нареди до „Титаник“ с 14 номинации за Оскар

Хитовият мюзикъл „La La Land" получи 14 номинации за наградите на Американската филмова академия Оскар. Това нарежда мюзикъла редом до „Титаник" , който през 1998 година получи същия брой номинации, както и до филма „Всичко за Ева" от 1950 година.

Подробности за номинациите за тазгодишните награди Оскар четете тук

La La Land" ще се бори за Оскар в категорията Най-добър режисьор (Деймиън Шазел), най-добър филм, главна женска и главна мъжка роля, операторско майсторство, оригинален сценарий, номиниран е и в категорията Саундтрак.

Филмът на работещия в Канада български аниматор Теодор Ушев "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов е номиниран за Оскар в категорията за късометражна анимация. Лентата на българина ще си оспорва първото място с още четири късометражни анимации.

Филм на българин е сред фаворитите за Оскар

За най-добър филм ще се борят лентите „La La Land", "Първи контакт" , "Огради" , "Възражение по съвест" , "На всяка цена", "Манчестър край морето" и "Лунна светлина".

За главна мъжка роля ще се състезават актьорите Кейси Афлек, Андрю Гарфилд, Райън Гослинг, Виго Мортенсен и Дензъл Уошингтън.

Претендентките за главна женска роля са Изабел Юпер, Рут Нега, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп.

Пълен триумф на мюзикъла "La La Land" на Златен глобус

На наградите Златен глобус „La La Land" спечели седем статуетки, след като беше номиниран в седем категории.Тогава мюзикълът беше определен за най-добър филм в категорията за мюзикъл или комедия, получи награди за сценарий, песен и музика, режисьорът му Деймиън Шазел взе Златен глобус за своята работа, както и двете звезди на филма - Райън Гослинг и Ема Стоун.

89-ите награди на Американската филмова академия ще се проведат на 26 февруари в Лос Анджелис. Престижните награди ще бъдат предавани на живо в 225 страни по целия свят.