/ iStock/Getty Images
Кучетата не могат да говорят, но разпознават думи, казани от непознати, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Става въпрос за предразположение към разбиране на езика, за което се предполагаше, че е присъщо само на хората.

Известно е, че домашните кучета разбират команди, като "седни" и "легни", и разпознават познати човешки гласове, произнасящи обичайни фрази. Не бе ясно обаче как възприемат човешкия говор и фонетиката.

Клонирани кучета започнаха работа в Пекин (ВИДЕО)

Учени от университета на Съсекс извършили експерименти със 70 домашни кучета от различни породи. Въпросните животни чули редица срички, които за тях са лишени от смисъл и са произнесени от непознати - 13 мъже и 14 жени. Специалистите заключили, че кучетата разпознават думи, произнесени от различни хора.

"Кучетата обобщават чутите от тях фонеми, независимо от кого са произнесени", заяви Давид Реби от университета на Лион-Сент Етиен, който е участвал в изследването.

Не причинявайте това на кучетата си!

"Досега се смяташе, че способността да се класифицират думи без предварителна тренировка е присъща единствено на хората. Разпознаването на фонеми е предварително изискване за способността да говориш, защото трябва да можеш идентифицираш една и съща дума, произнесена от различни хора, за да можеш да говориш",  поясни Холи Рут-Гътъридж от университета на Съсекс.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Кърънт байолъджи".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА