Крис Рок хвана бика за рогата още с появата си на сцената на Оскарите
Крис Рок хвана бика за рогата още с появата си на сцената на Оскарите / Guliver/Getty Images

Комикът Крис Рок отбеляза завръщането си като водещ на церемонията по раздаването на Оскар-ите, като незабавно подхвана болезнената расова тема - тазгодишните изключително "бели" номинации за златната статуетка, предават Ройтерс и Асошиейтед прес.

В своя пиперлив и хаплив встъпителен монолог той без много задръжки изобличи дискриминацията, властваща във филмовата индустрия. Скечовете на Рок през цялата вечер се завръщаха на тази чувствителна тема. По този начин комикът превърна бляскавото 3,5-часовото шоу, което по традиция е вглъбено предимно в себе си, в политическа сатира за расовите проблеми на САЩ.

Големите победители на наградите Оскар

Но расовият елемент беше само един от акцентите в 88-то издание на тазгодишната церемония, която мнозина определят като най-социално ориентираната в историята на Оскар-ите. Граждански апел прозвуча и от страна на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който призова американците за решителен отпор срещу сексуалното насилие в университетските градчета.

Не остана по-назад и победителят в категорията за най-добър актьор Леонардо ди Каприо, който настоя за по-добро осъзнаване на заплахите, надвиснали над околната в глобален мащаб.

Тайнствената церемония по раздаване на "Черни Оскари"

Крис Рок хвана бика за рогата още с появата си на сцената в бяло сако и папийонка. Комикът небрежно се представи като водещ на шоуто "Изборът на бялата публика", известно още като Оскар-ите. Като побърза да отбележи, че ако е имало номинация за това кой да бъде конферансие на церемонията, той едва ли е щял да я получи /заради цвета на кожата си/.

Крис Рок отиде още по-далеч, като заяви, че вместо американската филмова академия да споменава по традиция имената на споминалите се през годината кинодейци, би трябвало да се преклони пред всички онези чернокожи, които са били застреляни от полицаите, когато са отивали на кинопрожекции.

Източник: БТА