Край на квартала с “червените фенери” в Амстердам
Край на квартала с “червените фенери” в Амстердам / снимка: evropa.dnevnik.bg

Кварталът на “червените фенери” в Амстердам бе обект на огромно “прочистване” - кметството откупи къщите, в които се помещаваха прословутите холандски публични домове, за да ги превърне в големи бутици и модни търговски центрове.

Кварталът на “червените фенери” в Амстердам ще възвърне непорочността си. Витрините на публичните домове вече няма да са единствената атракция в този малък периметър от холандската столица. Десетина модисти вече “нападнаха” тесните улички на червения квартал. Общо 15-на шефове на модни компании инвестираха в мястото. Публични домове, кофи-шопове и игрални зали ще отстъпят мястото си на модни и дизайнерски магазини.

Тази “реабилитация” на историческия червен квартал в Амстердам е част от проект, наречен “чисти ръце” и подет от кметството на града. Операция, която трябва да върне “човешкото” лице на тези улици, където царува порока: пране на пари, работа на черно, трафик на наркотици, нелегална проституция и други подобни престъпни дейности, развиващи се в сърцето на града.