Котките вече не са заплаха за мишките
Котките вече не са заплаха за мишките / netinfo

Мишките и птиците могат да си отдъхнат. Техният враг номер едно домашният котарак вече не представлява заплаха. Котаракът подражава на заседналия живот на своите стопани и става толкова затлъстял и ленив, че почти не се помръдва от дивана.

До този извод са стигнали учени от Единбургския университет. Хората търсят в животните потвърждение на собствения си начин на живот. По тази причина котараците и котките изпреварват по-популярност кучетата: не сме длъжни да ги разхождаме, можем да ги храним с мазна храна и да се наслаждаваме заедно на заседнал живот.

Вестник „Дейли Мейл“ съобщава, че заседналият начин на живот при котараците води до същите заболявания, от които страдат и хората – затлъстяване и диабет. През последните 30 години броят на котараците диабетици е нараснал 5 пъти, съобщи БГНЕС.

Учените отбелязват, че приблизително една на 230 домашни котки страда от диабет и затлъстяване. Данните са получени след анализи на 14 хиляди истории на заболявания на домашните любимци. Предполага се, че във Великобритания трябва да има около 400 хиляди болни животни. Изследването е публикувано в специализираното списание за ветеринарна медицина „Journal of Feline Medicine and Surgery“.