/ iStock/Getty Images
Учени от Калифорнийския университет в Дейвис са установили, че ако им бъде предоставена възможност да избират между "безплатно" похапване и храна, за която трябва да се потрудят, котките предпочитат първия вариант, съобщава Физ. орг.

Уникалното в проведеното изследване е, че за разлика от котките, повечето животни се стремят да си "заработят обяда".
Причината е, че представителите на животинското царство обичат да решават пъзели, да разрешават проблеми и да задоволяват интересите си. Плъхове, птици, риби, маймуни, домашни кози, вълци, жирафи нееднократно са доказвали желанието си да се потрудят за храна като част от експеримент.

Котките обаче се оказват безнадеждни лентяи. В тест със 17 писани на животните било предложено да вземат храна от свободно достъпна купичка или от купичка с пъзел. Получените резултати били впечатляващи.

котка
iStock/Getty Images

"Не че котките изобщо не използваха купичката храна с пъзел. В повечето случаи обаче те похапваха от лесно достъпната купичка, прекарваха повече време до нея и очевидно я предпочитаха пред другата", пишат изследователите.

Интересното е, че повечето котки са били наясно как да решат пъзела и за учените остава да гадаят защо не са използвали уменията си. Причината според изследователите може да се крие в безинтересните пъзели или в интелекта на котките, който според британско изследване е като на 3-годишно дете.
БТА