Традиционната британска закуска е свързана с повишен риск от развитие на деменция, а водещи учени твърдят, че отказът от класическата закуска може да намали риска от развитие на болестта с до 20%.
Въпреки че не е ежедневен избор за мнозина, беконът е основен продукт на британската закуска - независимо дали е пушен или непушен, в сандвич или като част от пълноценна английска закуска. Но нови изследвания показаха, че месото може да повиши риска от деменция, което означава, че прекаляването със сандвичи с бекон може да увеличи шансовете ви на по-късен етап от живота.
Според изследователи от Харвардския университет отказът от бекона може да намали риска от развитие на болестта с до една пета. Но за милиони британци новината може да не е най-лесно смилаема, тъй като сандвичите с бекон за закуска са обявени за най-обичания сандвич в Обединеното кралство.
Изследователите смятат, че химикалите, които се отделят при храносмилането на червени меса като бекона, могат да подпомогнат натрупването на токсични протеини в мозъка, а мазнините и солта също представляват опасност от увреждане на здравето на мозъчните клетки. При преработеното месо, като бекон и колбаси, опасността е още по-силно изразена.
Изследователите от Харвард са използвали данни от 134 000 американци на средна възраст и са установили, че при тези, които са яли средно по две парчета бекон на ден, рискът от развитие на деменция е бил по-висок. Установено е, че вероятността за развитие на болестта при тези, които са си хапвали малко бекон на закуска, е била с 13 % по-висока от тази при тези, чиято консумация е била „минимална“, но не и при пълните вегетарианци.
Установено е също така, че при тези, които консумират месо, вероятността да съобщят за „субективно влошаване на когнитивните способности“, при което имат усещането, че паметта им се влошава, е с около 16% по-голяма. Авторът на изследването, което е публикувано в списание Neurology, д-р Даниел Уанг заяви, че месото изглежда състарява мозъка по-бързо.
„Червеното месо е с високо съдържание на наситени мазнини и в предишни проучвания е доказано, че увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, които са свързани с влошено здраве на мозъка“, казва Уанг.
„Нашето проучване установи, че преработеното червено месо може да увеличи риска от когнитивен упадък и деменция. Но добрата новина е, че то също така установи, че заместването му с по-здравословни алтернативи, като ядки, риба и птиче месо, може да намали риска за човека. Диетичните ръководства обикновено се фокусират върху състояния като сърдечни заболявания и диабет, докато здравето на мозъка се обсъжда по-рядко. Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат по-честото разглеждане на връзката между храненето и мозъка“, добави експертът.
Националната здравна служба на Великобритания препоръчва червеното месо да се консумира като част от балансирана диета, тъй като то съдържа важни витамини. Но добавя: „Препоръчва се да не се яде твърде много червено месо, преработено месо или месо с високо съдържание на наситени мазнини, тъй като това може да доведе до здравословни проблеми“.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня