Композитор подканя публиката да поспи по време на негова творба
Композитор подканя публиката да поспи по време на негова творба / Thinkstock/Getty Images

Хората от незапомнени времена подремват в концертните зали. Сега британският композитор Макс Рихтер е написал музикална пиеса с времетраене 8 часа, кръстена SLEEP (Сън). Той увери, че творбата му цели да накара хората да подремнат, докато слушат изпълнението й, като са осигурени и легла, предаде Ройтерс.

"Това е 8-часова приспивна песен", поясни Рихтер, който е сред водещите съвременни композитори във Великобритания. Той допълни, че пиесата за електронни музикални инструменти и виолончело буквално цели да накара слушателя да заспи. "Това е нощна музика и се надявам, че хората действително ще поспят, докато я слушат - заявява композиторът в рекламен клип за пиесата. „В свят, в който всичко е забързано, и тъй като водим забързан живот, смятам, че много от нас имат нужда да отдъхнат. Тази пиеса осигурява именно това - място за 8-часова почивка."

Творбата ще има своята световна премиера през септември в Берлин в рамките на концертно изпълнение, което ще продължи от полунощ до 8 ч. сутринта, като публиката ще ползва легла, вместо седалки, се казва в комюнике на звукозаписната компания "Дойче грамофон", за която записва Рихтер.

В отделно свое изявление композиторът отбеляза, че отдавна бил привлечен от темата за съня и за времето, което хората прекарват в сън.

Източник: БТА