/ Gulliver/Getty Images
Преди половин век астронавти излъчват Коледен телевизионен сигнал
Астронавтите на космическия кораб „Аполо 8” стават първите хора осъществили орбитален полет около Луната. През 1968 г. те извършват 10 лунни орбити и излъчват Коледен телевизионен сигнал, който става една от най-гледаната телевизионни програми.
 

Gulliver/Getty Images


В надпреварата със СССР по времето на Студената война за усвояването на космическото пространство, през лятото на 1968 г. НАСА взима решение за ускоряване работата на програма Аполо. Появилите се сведения и полетите по съветската програма Зонд карат ръководството да прескочи окончателното завършване на изпитанията на Лунния модул и взима решение за изпращането на кораб до Луната без него.
 

50 г. от историческия полет на „Аполо 8” до Луната


Корабът е изстрелян в 12.51 ч. на 21 декември 1968 г. от Космически център Кенеди във Флорида. След две обиколки около Земята са включени двигателите на третата степен и астронавтите се отправят на път към Луната. Членовете на екипажа на „Аполо 8” са пионери в няколко дяла от пилотираните космически полети.
 

Това е втората пилотирана мисия по програмата Аполо на НАСА, като за първи път тристепената ракета-носител Сатурн V излита с екипаж на борда.
 

Gulliver/Getty Images


Целта на експедицията е достигане на естествения спътник на Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на родната планета.
 
Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


За първи път членовете на „Аполо 8” преминават границата на радиационния пояс на Земята и, достигайки Луната, преминават на орбита около друго космическо тяло. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.
 

Кой остави тези следи по повърхността на Луната? (СНИМКИ)

Направени са много снимки и топографски измервания, като са набелязани и картографирани специфични лунни обекти за бъдещите посетители на нашия естествен спътник. За първи път е фотографиран изгрева и залеза на Земята върху лунния хоризонт.
 

Gulliver/Getty Images


В навечерието на Коледа астронавтите излъчват пряко телевизионно предаване продължило 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата, която те носят със себе си. „Аполо 8” прави общо 10 лунни обиколки и отново на обратната страна на Луната е включен главният двигател за ускорение и преминаване в балистична траектория, която води кораба по обратния път към родната планета.
 

Двама стъпиха в Морето на спокойствието. Защо 49 години след тях няма друг? (СНИМКИ)

Спускаемата капсула се приводнява в Южния Пасифик призори на 27 декември и астронавтите са качени на борда на самолетоносача Йорктаун 90 минути по-късно.