Гъбите са по-скоро просто вкусен, отколкото здравословен продукт и дори здравите хора не трябва да злоупотребяват с тях, смятат експертите.

Консумацията на гъби е противопоказана за възрастни хора с хронични заболявания, най-вече за тези с проблеми със стомашно-чревния тракт, казва диетологът Екатерина Иванникова.

Иванникова обясни, че макар гъбите да се смятат за източник на протеини, витамини и минерали, те все пак са трудно смилаем продукт поради високото съдържание на хинин и фибри. Това затруднява усвояването на хранителните им вещества от организма.

Основното противопоказание за включването на гъби в менюто ни са хронични заболявания, които често се диагностицират при хора в зряла възраст, особено стомашно-чревни, чернодробни, бъбречни. Гъбите не се препоръчват и при хора с хипертония.

Иванникова призова възрастните хора да се откажат от редовната консумация на гъби. Според нея те могат да се включват в диетата само от време на време, но в малки количества - максимум 100-150 грама на хранене.
БГНЕС