Кайсиите напълно са заслужили славата си на плод с много здравословни ползи. Те съдържат витамин С, витамини В1 и В2, както и калций и фосфор. Освен това са богати на минералите калий, желязо и каротин.
Но въпреки ползите си, те не са подходяща храна за всеки. В интервю за Gazeta.Ru диетологът, доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург посочва кои хора трябва да се откажат от кайсиите.
Според експерта кайсиите са богати на много полезни вещества, но не трябва да се консумират от хора, които имат индивидуална непоносимост или алергии.
Отказът от плодовете се препоръчва и при метаболитни проблеми. Лимонената и ябълчена киселина, които се съдържат в плодовете, могат да раздразнят стомашната лигавица и да провокират киселини. Ако имате гастрит, язви, панкреатит или синдром на раздразнените черва, по-добре е да откажете от консумацията на кайсии.
„Ако човек е с наднормено тегло е по-добре е да не злоупотребява със сладки плодове, а да яде зеленчуци“, добавя Гинзбург.
Но въпреки ползите си, те не са подходяща храна за всеки. В интервю за Gazeta.Ru диетологът, доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург посочва кои хора трябва да се откажат от кайсиите.
Според експерта кайсиите са богати на много полезни вещества, но не трябва да се консумират от хора, които имат индивидуална непоносимост или алергии.
Отказът от плодовете се препоръчва и при метаболитни проблеми. Лимонената и ябълчена киселина, които се съдържат в плодовете, могат да раздразнят стомашната лигавица и да провокират киселини. Ако имате гастрит, язви, панкреатит или синдром на раздразнените черва, по-добре е да откажете от консумацията на кайсии.
„Ако човек е с наднормено тегло е по-добре е да не злоупотребява със сладки плодове, а да яде зеленчуци“, добавя Гинзбург.