/ iStock/Getty Images
Премиерката на австралийския щат Нов Южен Уелс заплаши с уволнение седем министри и така потуши бунта в коалиционното си правителство по повод политиката за защита на хабитата на коалите, съобщи Асошиейтед прес.

Партия "Националистите", която е младши партньор в консервативната коалиция начело с либералите в щата, заплаши да разцепи правителството заради спор за коалите. Националистите смятат, че мерките за защита на местообитанията на коалите ще ограничи правата на земевладелците да се разпореждат с имотите си.
Хиляди коали загинаха при пожарите миналото лято и голяма част от естествената им среда в Нов Южен Уелс изгоря.
 

Вицепремиерът Джон Бариларо, който ръководи "Националистите", заплаши, че партията ще спре подкрепата си за правителствения законопроект, ще бойкотира правителствените заседания и депутатите й ще седят отделно от либералите в щатския парламент.

Въпреки това той и други шестима министри от партията възнамеряваха да запазят министерските си постове.
 

Премиерката на щата Гладис Береджиклян заплаши да уволни всички министри от партията, ако "Националистите" не оттеглят до петък заплахата си да нарушат коалиционното споразумение. "Националистите" дадоха заден ход. Береджиклян и Бариларо излязоха със съвместно изявление, че коалиционното споразумение остава в сила. Различията по политиката към коалите "ще бъдат дискутирани на предстоящо заседание на кабинета", се посочва в съобщението.
БТА