Ален Делон
Ален Делон / БГНЕС
Ален Делон - френският актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот, днес навършва 85 години.

Делон се превръща в легенда в световното кино благодарение на своя чар, подплатен с немалка доза арогантност. Десетилетия наред той остава идеал за мъжка красота, като името му дори става нарицателно.

"Бях програмиран за успеха, но не и за щастието", заяви преди време Ален Делон, който се е снимал в над 100 филма. Сред тях са ленти на Мелвил, Висконти, Антониони, Лоузи, Годар, Мал.

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Той твърди, че известността не му е позволила да живее като другите хора.

Ален Делон не крие, че е обичал славата, преди да се отврати от нея. Актьорът споделя, че жените в живота му - първата му съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.
 

Анушка Делон придружи баща си Ален Делон в Кан
Gulliver/Getty Images



Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си.

През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма "Когато в това е замесена жена" на Ив Алегре.

Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като "Под яркото слънце" на Рене Клеман. "Роко и неговите братя" и "Гепардът" на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера.

Ален Делон се радва на внуче, Анушка стана майка (СНИМКИ)

В Италия Делон се снима в "Затъмнението" на Микеланджело Антониони.

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също "Червеният кръг" и "Самураят" на Жан-Пиер Мелвил, "Убийството на Троцки" и "Господин Клайн" на Джоузеф Лоузи, "Борсалино" на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо.

В Холивуд участва в "Червено слънце" на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия - "Изгорелите хамбари", "Циганинът", "Дума на ченге".

Актьорът има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 г., както и зад камерата, заснемайки филми като "За кожата на един полицай" и "Неукротимият".
Ален Делон освен това колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

През 80-те години на миналия век актьорът започва да се занимава с бизнес. Комерсиален успех му носи парфюмът "Ален Делон", пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие под тази марка започва производство на шампанско, коняк, часовници, очила, дрехи, аксесоари. Делон е считан за един от най-богатите хора в Европа със състояние, оценено на милиарди.

Актьорът, който има и швейцарско гражданство, е известен защитник на животните. Във вилата му в Швейцария живеят няколко кучета.

Ален Делон, който през май 2017 г. оповести края на актьорската си кариера, е носител на редица отличия. Сред тях са "Сезар", "Давид на Донатело", почетна "Златна палма". През 1991 г. е обявен за кавалер на Ордена на почетния легион, а през 2005 - за офицер.
БТА