/ iStock/Getty Images
Националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите" навършва 10 години. Отбелязването на годишнината ще започне на 12 септември по време на "Алея на книгата" в София и ще продължи дигитално до 3 октомври, съобщават от асоциацията "Българска книга" (АБК).

Традиционно, кампанията за насърчаване на четенето сред деца и юноши започва на 2 април, Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва в цял свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Поради противоепидемичните мерки и затворените училища и детски градини, АБК реши да организира инициативата "Известни българи четат на деца", част от "Походът на книгите", в началото на учебната година и в онлайн формат, който осигурява свободен достъп.

В десетото издание зад "Известни българи четат на деца" застават известни българи от различни сфери, част от които певицата Виктория Терзийска, радио водещата Тереза Захариева, гимнастичките Невяна Владинова и Катрин Тасева, прима балерината Маша Илиева и др.

Началото на кампанията ще бъде дадено на 12 септември в литературния кът на "Алея на книгата" с авторския спектакъл на "Приказки по ноти".

"Походът на книгите" е част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г. и се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община и националния фонд "Култура".
БТА