Какво убива либидото
Какво убива либидото / Thinkstock/Getty Images

Престанали сте да искате да правите секс? Това е тревожен сигнал, а липсата на желание невинаги е свързано със здравето.

Ето някои установени от специалистите фактори, които убиват либидото. Ако успеете да ги отстраните, е много вероятно да възвърнете желанието си за секс.

Стресът, нервността, безпокойството и недоволството изтощават не само психически. В такова състояние никога няма да се съгласите да правите секс. Учете се да изключвате външните дразнители.

Недостигът на сън предизвиква умора, раздразнителност, намалява нивото на тестостерона и вдига съдържанието на кортизол, който засилва тревожното състояние.

15 научни тайни за секса или защо е толкова полезен

Преяждането на вечеря кара организма ви да се заеме с преработката на храна, а не със секс. Старайте се да не ядете точно преди лягане и се ориентирайте на леки и постни продукти.

Алкохолът притъпява усещанията и влияе на ерекцията. Освен това той обезводнява организма и намалява влажността на влагалището при жените.

Излишното тегло пък изключва разнообразието в секса, затруднява дишането и оросяването на половите органи с кръв, което се отразява директно на качеството на половия акт и на самия оргазъм.

Оралните контрацептиви променят хормоналния фон на жената, понякога предизвикват сухота на влагалището, болки по време на проникването и усложнения при достигането на оргазъм.

Ниската самооценка също е пречка. Ето защо опитайте да се чувствате уверено в леглото, а за целта харесвайте тялото си. Не търсете недостатъци във фигурата си. Просто се наслаждавайте на възможността да се отдадете на секс с любимия човек.

Източник: БГНЕС