Морското свинче е един от най-разпространените домашни любимци сред гризачите. За името му се твърди, че „свинче“ идва от структурата на тялото му и звуците, които издава, които напомнят на тези на прасе, а „морско“, защото е било пренесено през морето, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.

Положителни качества

Изключително социални животни, на които е добре да вземете и другарче. Отглеждат се лесно и са подходящи за хора без опит в грижите за домашен любимец. Морските свинчета са изключително доверчиви и добродушни и обичат да са в ръцете на стопанина си и да си играят с тях. Въпреки че се смята, че морските свинчета са гризачи, които не правят нищо по-цял ден, те могат да бъдат обучени. Може да се научат да реагират, когато бъдат повикани по име, да бутат топка или да се катерят по рамото на стопанина си. Морските свинчета не проявяват агресия, освен ако не се почувстват застрашени.

морско свинче
iStock/Getty Images

Характеристика

Днес са познати над 11 породи морски свинчета. Те могат да са с различна дължина на козината, която да е едноцветна или шарена. Морските свинчета имат голяма глава с широка тъпа муцуна. Шията им е много къса, ушите са леко присвити, тялото им е едро и заоблено, а опашката липсва напълно.

Размери

 25-35 см

Тегло  

0.800 - 1.5 кг

Хигиена

Трябва да се посъветвате с ветеринарния си лекар как да обезпаразитявате морското си свинче, защото по козината му могат да се появят бълхи. Желателно е да се къпе един или два пъти годишно със специален шампоан за гризачи, а след това да бъде подсушено с кърпа, за да не настине.

Продължителност на живот

Около 8 години

Страна

Южна Америка - Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия

Произход и история

Първите сведения за морските свинчета са отпреди 5000 години, когато местни племена в Южна Америка ги опитомили. Първоначално се използвали за прехрана и при жертвоприношения. През 16 век морските свинчета са пренесени от търговци в Европа, където стават екзотични домашни любимци на богати семейства и кралски родове.