Благодарение на състава си къпините могат да имат положителен ефект върху човешката кръвоносна система, да укрепват кръвоносните съдове, да предотвратяват клетъчните мутации и да предотвратяват развитието на рак. Ето какво още споделят експертите.

Консумацията на зрънце, казват те, може също да стабилизира метаболитните процеси и метаболизма и да подсили имунната система. Пулпът на зрънцето съдържа семена, които съдържат омега-3-6 мастни киселини, фибри и антиоксиданти. Плодът съдържа много витамини (А, С, Е, витамини от група В) и макронутриенти (калий, калций, фосфор, магнезий, натрий), твърдят специалистите.

Зрънцето може да бъде от голяма полза за мъжете, тъй като е една от десетте храни с най-високо съдържание на антиоксиданти. Те понижават нивата на лошия холестерол, което намалява риска от увреждане на артериите, атеросклероза и сърдечни заболявания, чести причини за смърт при мъжете.

Къпините са полезни и за жените. Така че голямо количество витамин С в него участва в синтеза на колаген, което влияе върху еластичността и стегнатостта на кожата. Калият, калцият и магнезият, които са част от къпините, намаляват болката по време на менструация, подобряват настроението и повишават общия тонус.

Гастроентерологът Татяна Терехова заяви, че юли се смята за сезон на горски плодове като къпини, череши, касис и малини. Според лекаря тези плодове съдържат голямо количество витамини и минерали.

Терапевтът, диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева разказа кое зрънце помага за намаляване на налягането.
Рамблер