Каква е историята на четката за зъби?
Каква е историята на четката за зъби? / снимка: Thinkstock/Getty Images

Каква е историята на четката за зъби? Кой е изобретил модерната четка? Защо навсякъде се тръби, че зъбите трябва да се търкат поне три минути?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Не можем да подминем този въпрос, намесени са и китайците 3 500 години преди Христа. Е, нещата са малко по различни. 3 500 години преди Христа не е имало четки за заби. Имало е специални клечки за дъвчене, с които е поддържала оралната хигиена. Факт е, тя е много древна и всички цивилизовани народи са обръщали внимание на зъбите си. Някои са дъвчели определени субстанции, други са ги търкали със сол. Имало е специални растения за здрави зъби. Елините и римляните пък са имали клечки за зъби. Първите реални четки за зъби са от Китай, династията Танг, 619 година. Косъмчетата били от свинска четина и то от свине, които живеят на север, защото козината им е по-фина.

До Европа идват обаче едва през XVІІ век. Преди това европейците са си търкали зъбите с малко парцалче със сода за хляб или сол, ако изобщо са обръщали внимание на това. Първите китайски четки от свинска четина обаче се видели на европейците твърде груби и били заменени с конски косъм. Обърнете внимание на нещо. Казвайки четка, ние през цялото време си мислим за съвременния вид на четката, която прилича на четка за коса. Косъмчетата са перпендикулярно на дръжката. Но китайските четки за зъби не се били такива. Те са били като четките за рисуване. За да си чистиш зъбите трябва да поставиш приспособлението фронтално пред устата си и с въртеливи движения да местиш връхчето на четката. Нищо общо с движенията, с които сега си мием зъбите.

Кой е първият, който е измислил модерната четка за зъби? Името му е Уилям Адис - англичанин. При това музата го озарила докато бил в затвора за бунт през 1770 година. Той помолил пазачите да го снабдят с шепа конски косми, запазил кокалче от вечерята си, пробил му дупки, пъхнал малко снопче косъмчета във всяка от дупчиците и залепил гърба, за да не падат. След излизането от затвора започнал масово производство на това изобретение и станал богат и известен. И вече не се бунтувал, понеже богатите и известните се бунтуват по-малко. На него дължим настоящия популярен модел на четката за зъби. После се оказало, че животинските косми не са добри, защото задържат бактерии. Били проучени други възможности.

И така до ден днешен, когато рекламите не спират да ни показват нововъведенията в сферата на зъбната хигиена. А ние май така и не можем да се научим правилно да си мием зъбите, понеже все нещо грешим. Що се отнася до триминутното търкане, това предписание е поостаряло и вече не е актуално. Не прекалявайте. Много по-важно е междузъбното пространство и венците, отколкото търкането на самия зъбен емайл. И се оказа, че миенето веднага след хранене не е полезно, понеже киселините в храната и напитките променят за кратко състава на емайла. И ако започнете да го търкате веднага, нанасяте повече щети на зъбите, отколкото ползи.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук