Как опаковките на някои храни водят до напълняване
Как опаковките на някои храни водят до напълняване / ThinkStock/Getty Images

Химикали, съдържащи се в опаковките на храните, могат да доведат до напълняване, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от германско проучване.

Дори ниски концентрации на въпросните химикали могат да предизвикат нарушения в хормоналния баланс и проблеми с теглото.

Как здравословната храна може да ни направи по-дебели

Фталатите, които правят хранителните опаковки по-гъвкави, най-често попадат в човешкия организъм от опаковките на мазни продукти като сирене и колбаси, но могат да проникнат и през кожата. Фталати се съдържат и във виниловите подови настилки и покривки за маса.

Авторите на настоящото проучване от центъра "Хелмхолц" в Германия предупреждават, че излагането на действието на фталатите, дори в ниски концентрации, може да причини изменение в метаболитните процеси. Метаболитните процеси влияят върху степента на изгаряне на калории и всяка промяна в тях може да предизвика натрупване на тегло.

Препоръките на най-новия "Диетичен наръчник" на САЩ

Изследователите са установили, че под въздействието на фталатите се увеличава пропорцията на ненаситените мастни киселини в кръвта и се нарушава метаболизма на глюкозата.

Източник: БТА