/ iStock/Getty Images
Медът е богат на полезни вещества, витамини В, С, РР, каротин, калий, магнезий, желязо, калций, ензими, органични киселини, което определя неговите лечебни свойства. Освен това има антибактериални, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.

Но е важно да го използваме правилно, за да получим максимални ползи от него.

Добавянето на мед към горещия чай е често срещана практика. Но дали медът запазва свойствата си при високи температури? Експертите са убедени, че добавянето му към вряща вода го лишава от полезните му свойства. Когато се нагрява дълго време над 60–70 °C, медът започва да губи част от полезните си компоненти, някои витамини се окисляват и ензимите се разрушават. Затова експертите не препоръчват медът да се залива с вряща вода и да се оставя за дълго време. Напитката ще бъде вкусна и сладка, но не толкова здравословна.

Но ако добавите мед към леко охладен чай, той ще запази повечето от полезните си свойства. Топлият чай с мед има допълнителен лечебен ефект, разрежда слузта, успокоява дразненето в гърлото и леко облекчава симптомите на настинка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер