Кюфтетата са познати в цял свят в най-разнообразни вариации. Но по креативност в създаването им водят турците и гърците.

Турската кухня е повлияла на съседните народи - България, Албания, Румъния и Гърция, при избора на наименованието на това вкусно месно ястие. Някои източници твърдят, че арабските страни са взаимствали ястието от Османската империя, но други смятат, че то идва от Персия, в чийто език koofteh означава „бито месо”.

Най-вкусните балкански ястия (СНИМКИ)

В Турция се приготвят над 80 вида кюфтета. Това, което ги обединява е, че месото в тях е мляно и не е свинско. Те са от агнешко или телешко месо, гарнирани с люти чушки, кълцан суров лук и печено парче домат.

Измирските кюфтета се радват на голяма популярност. Носят името си от град Измир в Турция. Има много различни начини как да приготвите тези кюфтета, които традиционно се ядат на обяд. Те могат да бъдат изпечени, гриловани или сварени. Вижте в канала "Try This" във vbox7:

Ето нужните продукти:

Лук - 1 брой
Магданоз
Картофи - 2-3 броя
Моркови - 2-3 броя
Чушки - 5 броя
Домати - 3-4 броя
Телешка кайма - 500 гр
Хляб - 2-3 филии
Яйце - 1 брой
Черен пипер
Сол
Риган - 2-3 чаени лъжички
Доматен сос

Начин на приготвяне:

Смесете кайма с яйцето, хляба, лука, нарязан на ситно заедно с магданоза и подправките. Оформете кюфтета, подредете ги в намазнена тава, полейте ги с доматите от консерва и добавете чушките. Овкусете соса със сол, пресован чесън и малко риган. Печете в предварително загрята фурна  на 220°C за 20 минути.

измирско кюфте
iStock/Getty Images

По желание може да ги поднесете със сос от чесън и кисело мляко.