/ iStock photos/Getty images
Схващането, че опитите за потискане на негативните мисли са вредни за нашето психично здраве, може да е погрешно, показа проучване на учени от университета Кембридж, за което съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

Изследователи от звеното за когнитивни и мозъчни науки към Съвета за медицински изследвания на Великобритания обучиха 120 доброволци от цял свят как да потискат мислите за негативни събития, които ги тревожат. Учените откриха, че тези мисли не само стават по-бледи, но и че психичното здраве на участниците също се подобрява като резултат.

Страх от клоуни: Откъде идва и защо е толкова разпространен

„Всички сме запознати с идеята на Фройд, че ако потискаме чувствата или мислите си, тогава тези мисли остават в подсъзнанието ни, влияят пагубно на поведението и благосъстоянието ни“, каза проф. Майкъл Андерсън. „Смисълът на психотерапията е да изкопчи тези мисли, за да може човек да се справи с тях и да ги лиши от силата им. През последните години ни беше казано, че потискането на мислите е неефективно и че всъщност кара хората да се отдават още повече на тези мисли – това е класическата идея „Не мислете за розов слон“.“

Тайната е разкрита - ето как да бъдем щастливи

„Поради пандемията виждахме необходимост в общността си да помогнем на хората да се справят с нарастващата тревожност. Вече имаше криза на психичното здраве, скрита епидемия от психични проблеми, и това се влошаваше. Така че на този фон решихме да видим дали можем да помогнем на хората да се справят по-добре“, каза д-р Зулкайда Мамат, която по време на проучването е докторант в колежа Тринити в Кембридж.
Ада Ефтимова/БТА