/ iStock/Getty Images
За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. 

Шестнайсет седмици средиземноморска диета, съчетана с добавки на основата на водорасли, съдържащи омега 3 мазнини, водят до успокояване на възпалените участъци от кожата, гласят резултатите от изследването, обхващащо наблюдение над 60 души с умерена форма на акне. 

Изследването е проведено от екип на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия, и е публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology. 

Медикаментозното лечение, особено в тежките случаи, е задължително за третиране на акнето, но начинът на живот не бива да се пренебрегва, изтъкват авторите. 98,3 процента от участниците, които не са провеждали лекарствена терапия, са страдали от омега 3 дефицит към началото на изследването. 

Участниците са изследвани за установяване на нивата на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са най-важните за организма омега 3 мастни киселини. Съдържат се в мазните риби и водораслите, в месото и млякото на животни, хранени с трева, както и в обогатените яйца. 

Начинът на живот, включително препоръките за диети, не би следвало да се възприемат като опозиция на медикаментите, а като допълнение към едно съвременно третиране на акнето, каза д-р Ане Гюртлер, дерматолог в болницата "Лудвиг Максимилиан". 

Четирима участници в проучването са съобщили за влошаване на състоянието си. Останалите обаче са съобщили за подобрение, особено видимо при тези с розацея. 

Участниците са получили индивидуална консултация и са били насърчавани да следват средиземноморската диета и да се хранят с домашно приготвена сезонна храна. Сред препоръките е бил и съветът за ограничаване на свръхпреработените храни, както и на млечните произведения и червеното месо. 

Авторите на изследването уточняват, че комбинацията от грижа за кожата, диета, замърсяване, климат, психосоциални фактори може да повлияе на степента на сериозност на състоянието.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня