Индустрията с фалшиви бижута е толкова добре развита, че все по-трудно се различават истинските от ментетата, пише каналът "Top Of The Tops" във   Ето и няколко трика как да разпознаем истинското бижу.

Чиста сърцевина на кристала

Един от най-известните кристали сред бижутата е аметистът. Ако е истински той трябва да е кристално чист отвътре и да няма петна или обезцветяване във вътрешната си част.

Оцет върху злато

За да сте сигурни дали вашето бижу е златно можете да поставите няколко капки оцет върху него. Ако е менте, предметът ще промени цвета си, а ако е златен ще остане непокътнат.

Разтъркайте перла със зъби

Истинските перли имат несъвършенства по себе си. Затова разтъркайте със зъби перлата и ако почувствате гладкост, сякаш търкате пластмаса или стъкло, то вашето бижу е фалшиво.

Миризма на сяра или метал

Среброто няма мирис, затова ако усетите аромат на сяра или метал, то вашето бижу не е от чисто сребро.

Магнит

Насочете магнит към сребърно или златно бижу, ако бъде привлечено, със сигурност не е направено от чисто злато или сребро.

Печат 925, 900, 800

Тези числа показват чистотата на среброто, затова всеки истински сребърен предмет ще има такава маркировка.

Чаша вода

Истинското злато и диамант имат голяма плътност и поставени в чаша с вода ще потънат. Ако изплуват на повърхността или по тях се образува ръжда, то със сигурност са фалшиви.