/ iStock/ Getty images/ Freepik
Както всички останали мебели, тапицираните столове се замърсяват и имат нужда от поддръжка, за да запазят отлична хигиена и добър външен вид. Дори и с времето да се износят, важно е да ги поддържате чисти. Ако калъфите им се свалят, лесно можете да ги изперете в пералнята. В противен случай обаче ще трябва да положите малко повече усилия. Ето какво е добре да правите при редовната поддръжка и почистване на любимите си тапицирани столове.
 
Предпазване
 
За да предпазите максимално тапицерията, избягвайте да държите столовете на място с пряка слънчева светлина през голяма част от деня. Знаете, че светлината кара цветовете да избледнеят, и много скоро столовете ще изглеждат износени. Може например да спускате щорите или пердетата, когато не използвате трапезарията.
 
Почистване с прахосмукачка
 
Замърсяванията също износват тапицериите, така че е добре да полагате редовни грижи за почистването на столовете. Можете да се справите с този проблем, като придобиете навика, когато почиствате пода с прахосмукачка, да минавате с нея и по тапицерията на столовете. За целта сложете специалната малка четка за мебели. Така ще можете да изсмучете и акарите, които биха могли да причинят алергии.
 
Пране на тапицерията
 
Въпреки грижите тапицерията все пак има нужда от пране поне два пъти годишно. За целта може да използвате своя препарат за пране на мебели. Първо обаче го изпробвайте на невидимо място, за да сте сигурни, че няма да увреди или избели тъканта. После следвайте указанията на производителя. Избягвайте да навлажнявате твърде много седалките или облегалките. Не забравяйте, че под тях се намират дървените крака на столовете, които не бива да се напояват.
 
Дървените части е достатъчно да избършете с влажна кърпа. Ако това не даде желания резултат, може да използвате слаб разтвор на препарат за съдове или за мебели. Никога не използвайте абразивни продукти или препарати, които съдържат белина, амоняк, силни киселини или алкални вещества.
 
Почистване на петна
 
Разбира се, по столовете винаги може да се появят петна, особено когато са около трапезната маса. Погрижете се да почиствате петната възможно най-скоро.
 
Ако има разлята течност, първо попийте внимателно с чиста бяла кърпа, без да търкате настрани или да натискате твърде силно, за да не се разнесе течността встрани или да пропие навътре в тъканта и меката подложка. После почиствайте според вида на петното.
 
Универсален начин да се справите с повечето познати петна е да използвате разтвор на препарат за съдове или бял оцет и вода в равни количества. Отново използвайте чиста бяла кърпа и търкайте внимателно.
 
За петна от кафе или чай смесете в равни части бял оцет и алкохол и нанесете с леко попиване. Алкохолните напитки попийте първо с кърпа, навлажнена в чист спирт, после – с разтвор на препарат за съдове. Червено вино или плодов сок можете да почистите с разтвор от спирт и вода в съотношение 3:1. Мазните петна ще отстраните, като ги изперете с разтворен във вода препарат за миене на съдове. Петната от кръв ще изчезнат, ако преди да засъхнат ги измиете първо с чист бял оцет, а после – със студена вода.
 
Всяко почистване завършва с кърпа напоена в чиста вода, и подсушаване със суха кърпа. Оставете да изсъхне на проветриво място.