кайсия
кайсия / iStock/Getty Images
Това сочат изследвания на турски университет
Изследвания, ръководени от ректора на турския университет „Тургут Йозал” д-р Айсун Бей Карабулут, сочат, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак, предаде БГНЕС.

Според проучването горчивите кайсиеви ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите. Това дава надежда на милиони пациенти, диагностицирани с рак по целия свят.

Университетът е стартирал изследванията преди няколко години. Карабулут заяви, че са започнали производството на хранителни добавки с пробиотичен екстракт от кайсия, наречен "Кайзир”. Патентът е издаден от Турския патентен институт.

Започва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Карабулут заяви, че по време на производствения процес ядките преминават през детоксикация.

"По време на производството ние гарантираме, че запазваме активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и ще се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", каза той.

Карабулут добави, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.

Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата. Приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.