Йоко Оно в съдебна битка за необикновен филм за Джон Ленън
Йоко Оно в съдебна битка за необикновен филм за Джон Ленън / cнимкa: БГНЕС

Филмова лента, на която Джон Ленън пуши марихуана, пише песни и обсъжда поставянето на ЛСД в чая на президента Ричард Никсън, е в основата на съдебно дело, започващо в Бостън следващата седмица с основна тема дали трябва да бъде направена публично достояние.

Делото изправя един срещу друг вдовицата на Ленън Йоко Оно и компанията Lawrence World Wide Video, която твърди, че е притежател на деветчасовия суров филмов материал, направен само седмици преди разпадането на „Бийтълс“ през 1970г., предаде Ройтерс.

World Wide иска да разпространи черно-белия материал като двучасов филм със заглавие „Три дни в живота“. Списанието „Ролинг стоунс“ нарече материала „грандиозен филм за Джон Ленън, който може никога да не видите“.

Компанията, която е платила повече от 1 млн. долара за лентата, беше готова да я покаже миналата година в частно училище в Мейн, но прожекцията беше спряна със заповед на адвокатите на Оно, която твърди, че притежава правата върху видеокасетите. World Wide заведе дело срещу Йоко Оно в Бостън за посегателство върху авторските права. Предварителното изслушване е насрочено за 30 април.

Според съдебните документи компанията твърди, че е закупила касетите и авторските права през 2000г от Антъни Кокс, съпруг на Оно преди женитбата й с Ленън през 1969г. Кокс е заснел материалите в имението на Джон Ленън в Англия за документален филм, който смятал да нарече „Портрет“. Лентата, заснета на 8-11 февруари 1970г, показва Ленън, докато композира два свои хита "Remember" and "Mind Games“.