/ iStock/Getty Images
Китайски учени разработиха симулация на атмосферата на Марс, съобщи Синхуа. Това е в подкрепа на планираната мисия "Тянвън-3" за връщане на взетите при мисията ""Тянвън-1" проби.

Изследването е публикувано в сп. "Чайниз сайънс бюлетин". Според публикацията Китайската национална космическа администрация планира да върне пробите, взети при мисията "Тянвън-1", на Земята през 2028 г. 

Учените са разработили и конструирали планетарен атмосферен модел на Марс. Изработили са реплики на прах, вода, въглероден диоксид на база данните от марсохода "Чжужун", както и на наблюденията на марсоходите на НАСА "Викинг 1" и "Викинг 2". Моделът представлява успешна симулация на температурата на повърхността, зоновите ветрове, полярния лед, праха

Космическият апарат "Тянвън-1", кръстен на древна китайска поема, беше изстрелян заедно с марсохода "Чжужун" на 23 юли 2020 г. 

От 18 май миналата година марсоходът влезе в спящ режим, след като измина около 1921,5 м по повърхността на планетата. Според експерти причината за спирането му остава неясна, но сателитни снимки показват, че соларните му панели са покрити с прах. 
Розалия Благоева/БТА