Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини и риба тон - могат да подобрят мисловните си умения и да имат по-добра мозъчна структура от онези, които не спазват тази диета, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.
"Подобряването на диетата ни е един от начините да подобрим здравето на мозъка си", казва в съобщение за медиите Клаудия Л. Сатизабал, водещ автор на изследването и доцент в катедрата по здравни науки за населението в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио.
Тя също така ръководи екипа по невробиология на населението в Института за Алцхаймер и невродегенеративни заболявания "Глен Бигс" в същия университет.
Според Сатизабал, ако хората могат да подобрят своята "когнитивна устойчивост" и потенциално да се предпазят от деменция с прости промени в храненето, това може да има значително въздействие върху общественото здраве.
"Още по-хубаво е, че нашето проучване показва, че дори скромната консумация на омега-3 може да е достатъчна за запазване на мозъчната функция", казва тя. "Това е в съответствие с настоящите диетични насоки на Американската асоциация по сърдечни заболявания да се консумират поне две порции риба седмично, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система."
Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нюролъджи" на Американската академия по неврология.
В проучването са участвали 2183 "когнитивно здрави" хора на средна възраст 46 години, които не са имали деменция или инсулт. Измервани са нивата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на тестове за абстрактно мислене и им е правен ядрено-магнитен резонанс за измерване на обема на мозъка.
Учените установяват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, са имали по-високи средни резултати на теста за абстрактно мислене и са имали по-големи средни обеми в областта на хипокампуса на мозъка, който играе важна роля за паметта.
Сатизабал заяви, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания, "но е вълнуващо, че нивата на омега-3 могат да играят роля за подобряване на когнитивната устойчивост, дори при хора на средна възраст".
Тя описва изследването като моментно, тъй като участниците не са били проследявани във времето. Така че според нея резултатите показват връзка, но не доказват, че консумацията на омега-3 мастни киселини ще запази мозъчната функция.
"Подобряването на диетата ни е един от начините да подобрим здравето на мозъка си", казва в съобщение за медиите Клаудия Л. Сатизабал, водещ автор на изследването и доцент в катедрата по здравни науки за населението в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио.
Тя също така ръководи екипа по невробиология на населението в Института за Алцхаймер и невродегенеративни заболявания "Глен Бигс" в същия университет.
Според Сатизабал, ако хората могат да подобрят своята "когнитивна устойчивост" и потенциално да се предпазят от деменция с прости промени в храненето, това може да има значително въздействие върху общественото здраве.
"Още по-хубаво е, че нашето проучване показва, че дори скромната консумация на омега-3 може да е достатъчна за запазване на мозъчната функция", казва тя. "Това е в съответствие с настоящите диетични насоки на Американската асоциация по сърдечни заболявания да се консумират поне две порции риба седмично, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система."
Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нюролъджи" на Американската академия по неврология.
В проучването са участвали 2183 "когнитивно здрави" хора на средна възраст 46 години, които не са имали деменция или инсулт. Измервани са нивата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на тестове за абстрактно мислене и им е правен ядрено-магнитен резонанс за измерване на обема на мозъка.
Учените установяват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, са имали по-високи средни резултати на теста за абстрактно мислене и са имали по-големи средни обеми в областта на хипокампуса на мозъка, който играе важна роля за паметта.
Сатизабал заяви, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания, "но е вълнуващо, че нивата на омега-3 могат да играят роля за подобряване на когнитивната устойчивост, дори при хора на средна възраст".
Тя описва изследването като моментно, тъй като участниците не са били проследявани във времето. Така че според нея резултатите показват връзка, но не доказват, че консумацията на омега-3 мастни киселини ще запази мозъчната функция.