Изложба със снимки на Лагерфелд гостува за 7 часа в София
Изложба със снимки на Лагерфелд гостува за 7 часа в София / снимка: Sofia Photo Agency/ Юлиана Николова

Уникална фотоизложба гостува в столицата. 60 снимки на световноизвестния дизайнер Карл Лагерфелд са подредени в Дома на Москва на улица „Раковски" 92. На фотосите Лагерфелд е запечатал 60 от най-големите звезди от света на киното. Експозицията е посветена на 60-годишнината на филмовия фестивал в Кан и е отворена за посетители само до 17 часа.

Входът е свободен! Снимките идват у нас от Париж и продължават към Москва.

За мнозина Карл Лагерфелд е познат най-вече като един от най-добрите световни дизайнери, но той е и много добър фотограф. Това е нещо, с което Лагерфелд се занимава още от 1987 година, макар и тогава да го прави само любителски. По-късно за работата си получава признанието на Немското фотографско общество.

Дизайнерът снима най-различни неща – портретни снимки, пейзажни, обича да снима мъжки и женски голи тела. После всичко това го събира във фотографски книги. Миналата година направи жестоки фотоси за представянето на новия спортен модел на „Ауди" – R8. Те вече бяха показани у нас.

Всичките 60 снимки, които са подредени в Дома на Москва на „Раковски" 92, са черно-бели. Интересното е, че повечето от тях не са със стандартни размери. Някои са с височина повече от 180 см. На тях могат да се видят режисьорите Дейвид Линч и Франсоа Озон, актрисите Изабел Аджани, Жана Моро, Фей Данауей, Никол Кидман, актьорът Джак Никълсън.

Каква е историята на тази уникална изложба разказва Соня Илиева, което е главен редактор на българското издание на списание „Мадам Фигаро" – те са сред съорганизаторите на експозицията.

Това е изложба, която е правена специално за 60-тия рожден ден на филмовия фестивал в Кан. Проектът е изключително амбициозен. Той е реализиран само за 3 денонощия. Изключителна работа с изключително качество. Всичко е направено със страхотно уважение към личността на тези знакови фигури от световното кино. Това е един велик жест на един велик творец към други велики творци.

Каква е причината тези снимки да останат у нас само 7 часа?

Въпросът е доста деликатен. Ние сме само една малка спирка по пътя на тази изложба, която има световно турне. За нас е истински късмет, че успяхме да я покажем на българската публика.

Един от слуховете свързан с тази изложба е, че тя е застрахована за космическа сума, и това всъщност налага тя да бъде за толкова кратко у нас. Има ли нещо вярно?

Вярно е. Сумата наистина е огромна, но не мога да я коментирам.

Освен в Дома на Москва част от фотосите можете да видите и в последния брой на списание „Мадам Фигаро".