Имената на напълно обикновени и непознати за никого преди време хора са станали толкова популярни, че дори сме забравили откъде точно произлизат, превърнали са се в нарицателни.

Ето как имената на тези хора са се превърнали в нарицателни:

Мавзолей

Думата произлиза от името на цар Мавзол, персийски наместник в областта Кария, днешна Западна Турция . След смъртта му неговата жена му издига величествена гробница, наречена на негово име.

Бойкот

През 1880 година управителят на голямо ирландско имение, капитан Чарлз Бойкот отказва да намали данъците на местните земеделци. Те сипрат да работят и го игнорират по всякакъв начин.


Силует

Етиен дьо Силует бил министър на финансите на Франция през 1759. Той въвел нови данъци и дребнави икономии, като панталони без джобове и портрети, изработени от сянката на позиращия.

силует
netinfo

Садизъм

Френският аристократ мркиз Франсоа дьо Сад е автор на текстове, в които описва странни сексуални фантазии, в които на преден план е насилието и няма правила.

Именно от там идва терминът садизъм в края на 19-ти век.

Гилотина

Д-р Жозев Игнасий Гилотен е известен парижки лекар, който е сред инициаторити за въвеждане на по-хуманно смъртно наказание. Така се ражда уредът за обезглавявания през 1791 година, наречен на негово име.

Гилотина „в отлично състояние“ на търг във Франция

Дизел

Карал Дизел е немски изобретател. През 1897 година създава едноименния двигател, който първоначално работел с растителни масла.

Десет от най-популярните сандвичи на планетата

Сандвич

Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандуич, заемал високи постове в английското управление през втората половина на XVIII-ти век, но оставил името си в историята.

Най-популярната версия за неговото всеизвестно изобретение е, че не искал да става от масата за комар и когато огладнявал, заповядвал на прислугата да му носи тънки резени месо между две филии хляб.

сандвич
Thinkstock/Getty Images