Десет от най-популярните сандвичи на планетата
Десет от най-популярните сандвичи на планетата / ThinkStock/Getty Images

Днес е официалният празник на третата по консумация храна в света - сандвича. Той е обичан от малки и големи, има милиони вариации и е подходящ за всяко време през деня - от бърза закуска до вкусна и засищаща вечеря. foodpanda подбра някои от най-известните сандвичи в различните страни.

Вада Пав в Индия

Това е пикантен зеленчуков бургер, съдържащ картофено кюфте, чесън и кокосов орех. В началото е бил сандвич, консумиран основно от бедни хора, но много бързо се превръща в любима закуска за всички прослойки и се предлага в 5-звездните хотели.

Роти Джон в Малайзия

Представлява франзела с омлет, лук и чили сос. Името му идва от производителя на чили сос Роти Джон, който приготвял такъв сандвич за своите служители.

Банх във Виетнам

Банх е виетнамски вид хляб. Пълнежът на този сандвич е с майонеза, магданоз, чесън, краставици, тофу, свинско месо, сос от риба и малко шунка. Измислен е в началото на 20-те години на миналия век от уличен търговец, който хранел войниците.

Кацу Сандо в Япония

Панирано свинско месо върху бял хляб и зеле. Сандвичът е измислен през 1899 година и се отличава със западното влияние в местната култура.

БЛТ в САЩ

Сервира се с препечен хляб и съдържа бекон, домат, маруля и майонеза. Това е най-популярният сандвич в Америка и за първи път за него се пише в медиите през 1950 година.

Чермита в Мексико

Чермита се прави с яйчна основа, бриош, авокадо, говеждо, сирене, лук, билки и салца.

Мадам Крю във Франция

Има две вариации на този сандвич - Мадам Крю и Господин Крю. Съдържат шунка, ементал, грюер и сос бешамел. Женската версия на сандвича завършва с чукнато яйце.

Фалафел в Близкия изток

Арабската кухня - вкусна и богата на аромати

Фалафелът се превърна в една от най-популярните бързи храни в цял свят. Направен от пържени нахут, зеленчуци, лют сос, тахан и всичко това завито във вкусна арабска питка.

Фишбрьотхен в Германия

Сандвич, пълнен с риба (херинга), лук и кисели краставички. Консумира се основно в Северна Германия поради близостта на региона към Северно и Балтийски море. Този сандвич е втората най-популярна закуска в Германия след вурстчетата.

Чакареро в Чили

Чакареро се приготвя от тънко нарязани и изпечени на скара пържоли, гарнирани с домат, чушка и зелен фасул. Известен е като фермерския сандвич.