Калифорнийският университет в Бъркли предлага летен курс за студенти, в който те ще изучават измисления език на дотраките от сериала на HBO "Игра на тронове" (Game of Thrones), съобщиха Mashable и БТА. Лектор ще бъде самият създател на езика - лингвистът Дейвид Питърсън.

Нови кадри от „Игра на тронове“ карат феновете да гадаят какво предстои (СНИМКИ)

Дотраките са жестоко племе - полу-варвари, ездачи и близки до природата. Образът им е вдъхновен от хуните и номадите, и подобно на тях ловуват и яздят. Те не познават обсадното изкуство, но са превърнали конницата си в най-страшната сила на Изтока. Дотраките изпитват ужас от водата.
Курсът "Езикознание за "Игра на тронове" и изкуството да създадеш език" ще продължи 6 седмици. В него ще могат да се включат 40 студенти, които са почитатели на измислянето на езици. Дейвид Питърсън описва дотраки като комбинация от арабски и испански.

Стотици бебета се казват Аря заради Game of Thrones

"Студентите ще научат как да създадат натуралистичен език. Това са езици, които опитват възможно най-правдоподобно да възпроизведат странностите и особеностите на естествените езици", каза лингвистът.

Дейвид Питърсън е създателят и на друг език в култовия сериал - валирианският, който говорят представителите на религиозни елити, и е почти забравен. Той е нещо като латинския за измисления свят на континента Вестерос.

Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones