Искат условна присъда за Брижит Бардо
Искат условна присъда за Брижит Бардо / netinfo

Два месеца затвор условно и глоба от 15 000 евро бяха поискани днес в Парижкия наказателен съд за бившата френска актриса Брижит Бардо, обвинена в подклаждане на омраза към мюсюлманската общност, предаде АФП.

През декември 2006 г. кинолегендата изпрати писмо до Никола Саркози, тогава министър на вътрешните работи, в което настояваше животните, които мюсюлманите колят за празника Айд ал Кебир, да бъдат зашеметявани, преди да бъдат убити. Писмото беше направено обществено достояние и в него се казваше: „До гуша ни е дошло да бъдем водени за носа от цялото това население, което ни унищожава, унищожава нашата страна, като ни натрапва своите нрави.“ Тези думи предизвикаха гнева на редица антирасистки сдружения.

Днес Брижит Бардо не се яви пред съда, защото страда от артроза, и изпрати писмо, в което заявява, че е отвратена от притесненията, причинявани й от тези сдружения. Защитничката на животните подчертава, че няма да замлъкне, докато не бъде възприета предлаганата от нея практика за зашеметяване на животните, преди да бъдат заклани.