/ БГНЕС
Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, днес излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза. Легендата гласи, че ако Фил види сянката си, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Събитието обикновено привлича десетки хиляди любопитни в градчето Пънксътоуни. Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти. От "Клуба на мармота", който организира честването, припомнят, че първата подобна прогноза датира от 1886 г. Медийното отразяване на събитието започва година по-късно. От тогава, според наблюдателите, Фил е видял сянката си 103 пъти и е прогнозирал ранно настъпване на пролетта 18 пъти. За останалите години липсват данни.

Мармотът Фил ще каже свършва ли зимата

И ако според феновете му косматият метеоролог почти винаги познава, според истинските професионалисти със същия успех може да се прогнозира времето с хвърляне на монета.
Ето и някои интересни факти по случай Деня на мармота:

yes Смята се, че Денят на мармота води началото си от църковния празник Сретение Господне, чието честване е пренесено в САЩ от германски заселници. Отбелязва се всяка година на 2 февруари.

yes Най-известното честване е в Пънксътоуни, Пенсилвания. Денят на мармота се отбелязва и на други места в щата, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.



yes В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.

yes Фил от Пънксътоуни е известен още като Гадателя на гадателите, Мъдреца на мъдреците, Метеоролога на метеоролозите, Невероятния пророк на времето.

yes През 1986 г. Фил е пътувал до Вашингтон, за да се срещне с президента Роналд Рейгън. През 1995 г. е гостувал в шоуто на Опра Уинфри.



yes През януари 2010 г. - броени дни преди Фил да излезе от дупката си и да направи поредната си прогноза, защитници на правата на животните от PETA предлагат функциите му да бъдат поети от роботизиран мармот.

yes За увеличения наплив към Пънксътоуни, Пенсилвания, за честването на Деня на мармота частичен принос има филмът от 1993 г. със същото заглавие с Бил Мъри и Анди Макдауъл в главните роли. У нас продукцията е популярна като "Омагьосан ден".

yes Представителите на семейството на мармотите понякога са наричат свирукащи прасета заради предупредителния сигнал, който издават при появата на хищник. Мармотите освен това подсвиркват и през размножителния си период през пролетта.



yes Мармотите са най-едрите представители на семейството на катериците. Козината им е от сивкава до кафеникава. Имат малки уши, къси крачка, едри резци и яки челюсти.

yes Мармотите се сдобиват с между 4 и 9 бебета наведнъж, след период на износване между 31 и 32 дни. След раждането си малките са слепи, голи и безпомощни. За тях се грижат единствено майките. Младите животни започват самостоятелен живот шест седмици след раждането си. Мармотите достигат полова зрялост на 2-годишна възраст.



yes Средната продължителност на живота на мармотите е между шест и осем години. В плен могат да доживеят между 9 и 14 години. Животните изпадат в хибернация между октомври и март. "Дълголетието" на Фил се приписва на вълшебен пунш, който косматият метеоролог пие през лятото.

yes Мармотите са растителноядни, умеят да се катерят по дървета и са отлични плувци. Хранят се с различни видове треви, дребни плодове, ядки и посеви, заради което са смятани за вредители. Понякога хапват насекоми и охлюви. Основните им врагове са лисиците, рисовете, вълците, енотите, мечките, койотите, кучетата и орлите.

yes Мармотите са дневни животни, като обикновено са активни рано сутрин и късно следобед.
БТА