/ iStock/Getty Images
Американски учени идентифицираха бактерии, които живеят в бетон, съобщи сайтът Сайънс алърт.

Те дори могат да се развиват отлично в тази негостоприемна среда и да предупреждават за нежелани алкално-кварцови реакции, предизвиквани от влагата, наричани "рак на бетона", водещи до структурни проблеми. Бактериите могат дори да бъдат използвани след време за възстановяване на повредени пътища и мостове.

От предишни изследвания е известно, че в бетона могат да се заселят бактерии. Микробиолозите от университета на Делауер са уточнили кои точно са те и как общностите им се променят с времето.

Джули Мареска и колегите ѝ са използвали 40 цилиндрични проби бетон за изследването си, всяка с обем около литър. Част от тях били от стандартен бетон, а други с добавка, която да предотвратява увреждащите реакции.

След като ги наблюдавали две години на покрива на лабораторията, в ДНК пробите най-често имало протеобактерии, фирмикути, актинобактерии. Около 50 - 60 процента от тях вероятно били дошли от суровините, особено чакъла.

С времето бактериалната разнородност спаднала, макар че някои видове се увеличавали рязко в зависимост от сезоните. Причината вероятно била наличието на храна.

Бактериите могат да преминат хиляди километри във въздуха

"Какво ядат те? Вероятно мъртвите тела на други бактерии. Ако няма храна, някои от тях могат да образуват спори или спящ тип клетка и така да оцелеят, докато завали", обясни Мареска.

Бактериите почти не се различавали в двата вида бетон, макар и някои да предпочитали стандартния.
 
Учените се надяват с по-нататъшно изследване да започнат да идентифицират само по бактериите конструкциите, които могат да станат нестабилни, преди да започнат да се появяват пукнатини.

Тъй като някои бактерии могат да произвеждат калциев карбонат, който е подходящ за запълване на пукнатини и пори в бетона, микроорганизмите могат евентуално да бъдат използвани след време за поправяне на сгради и инфраструктури.
БТА